KONGAMEK GJENNOM TIDENE

2006 NYKOMMERNE

"Så mange mennesker som har gitt og gir så mye til dette selskapet ... det er helt utrolig." – Paul Haglund om samspillet mellom lokalsamfunnet og bedriften.

Konga var lenge synonymt med én ting – bruket. I løpet av en periode på over 250 år ble det produsert flere ulike typer produkter i byens knutepunkt. Det ville imidlertid endre seg ettersom en nykommer med driv og lidenskap vokste og ble større.

Allerede på midten av 1700-tallet ble det utført masovnsblåsing og støping ved bruket i Konga. Senere ble det produsert papirmasse på samme sted, før trehusproduksjonen tok over på 1940-tallet. Kongameks grunnlegger Paul Haglund husker tilbake til 60-70 tallet hvor industriell aktivitet blomstret på Konga,
først under eierskap av Svenska Stålpressnings AB deretter Volvo Cars.

– De første tjue årene var vi nesten usynlige for folk flest her på bygda. Volvo og Bruket var Konga. Ingen visste hvem og hva vi var.

Men tid og omstendigheter ville endre tingenes tilstand. Parallelt med at driften ved bruket gikk ned fra 90-tallet og utover, vokste Konga Mekaniska sakte men sikkert etter hvert som bestillingene økte.

Ny tid, nye lokaler

I 2013 kunne den en gang så lille familiebedriften nå konstatere at de var blitt den største arbeidsgiveren i regionen. Året før ble lageret utvidet. Ytterligere investeringer ble gjort med både kontor- og produksjonsutvidelser.

Å være den største arbeidsgiveren i de små landsbyene kommer med visse forpliktelser. Siden de ekspansive årene på midten av 2000-tallet har Kongamek ikke bare jobbet aktivt for suksessen til selskapet. Det er også bevilget ressurser for å fremme fellesskapet. Kongamek har sponset mange av de lokale idrettslagene, gitt bidrag til den nye svømmehallen og sørget for at den gamle kinoen har fått nytt liv.

– Det stemmer at Kongamek har vært i stand til å fylle mange mager i regionen. Men regionen har også vært uvurderlig for Kongamek. Så mange mennesker som har gitt og gir så mye til dette selskapet... Det er fantastisk, sier Paul Haglund

For alltid i Konga

Selv om Kongamek har fortsatt å vokse etter nybygget stod ferdig i 2006 og eksporterer til over 30 land –er det ingen planer om å flytte kjernevirksomheten.

– Vi skal ingen steder, ikke nå, ikke noen gang. Det er en viss sjarm over at vi fortsatt er i Konga. Selv om vi vokser er det alltid en lokal følelse til stede, sier Jonathan Haglund, administrerende direktør.