KONGAMEK GJENNOM TIDEN

1987 STARTEN

"Vi gjorde alle slags rare ting der i begynnelsen, men vi var jo bare glade for å motta bestillinger, vet du. Alle vi kunne hjelpe, de hjalp vi." - Paul Haglund

Full Metal Jacket går på kino, Patrik Sjøberg setter ny verdensrekord i høydehopp og Lotta Engberg vinner Melodifestivalen. Det er 1987 og over et kjøkkenbord i Småland tar to menn hverandre i hånden.

Den ene heter Stig og den andre heter Paul. Etternavnet deler de. Far og sønn er enige – nå blir det business.

Stig Haglund var en arbeidsom mann, han tilbrakte mesteparten av sin karriere på et mekanisk verksted i Lessebo. Med engasjement og gode lederegenskaper gikk han hele veien fra styrelederverv til å bli administrerende direktør. Sommeren 1987 kunne han se tilbake på nesten førti år i selskapet. Med det fikk det være bra.

Den som fikk Stig til å ta steget var sønnen Paul. Mens pappa ledet verkstedet, jobbet tjuetreåringen bak disken i en jernvarehandel i Växjø. Paul elsket å gjøre forretninger og innså raskt at relasjonsbygging var hans største ressurs. Etter å ha grublet over saken en stund, kom han fram til at han ville prøve å starte sitt eget. Våxjø, verktøy og kunder i all prakt, nå var han klar for neste steg.

-Du fatter`n… vi kjører på, sa Paul. Sagt og gjort. De både takket for seg hos sine respektive arbeidsgivere og vendte blikket fremover. Firma fikk navnet Konga Mekaniska.

Vi tar alt vi får!

De nye partnerne hadde verken forretningsplan eller kunder, men gjennom Tingsryds kommune hadde de tilgang til et lokale. Et parti brukte maskiner ble kjøpt inn og duoen ble enige om å si ja til alle bestillinger som kunne mottas. Forretningene tok seg sakte opp.

Og ordrene, de var virkelig forskjellige: inn kom ordre på alt fra nytt klokketårn til kirken i Skruv til store hus som ble eksportert til Docklands-distriktet i London.

I løpet av høsten kom lykketreffet da postordreselskapet Ansor Team AB, som ved en hendelse nettopp var i ferd med å kjøpe et stort antall vogner til virksomheten og var på jakt etter en pålitelig kontraktsprodusent.

Oppdraget gjorde at Konga Mekaniska fikk skikkelig fart på virksomheten, og det tok ikke lang tid før over tjue personer sto på lønningslisten.

De visste det ikke da, den høydehoppsommeren 1987, men håndtrykket ved kjøkkenbordet var startskuddet for det som skulle bli en av Skandinavias markedsledende aktører innen materialhåndteringsprodukter, med Europas bredeste sortiment.